ATELIER BIOSYSTEMEN

Atelier Biosystemen is observeren, leren en experimenteren. A. Humboldt was de eerste die de ‘natuur’ echt ontdekte. Zijn expedities waren de start van ons inzicht in hoe natuurlijk processen werken en gelinkt zijn met elkaar.  Vandaag zetten we die kennis in om zelf duurzame systemen te ontwerpen. Via verschillende trajecten leren we jullie kijken naar de omgeving, je verdiepen in natuurlijke processen en opportuniteiten spotten!

De workshops binnen de trajecten worden begeleid door ondernemers en experten die zelf met hun voeten in de materie staan. Ze zullen jullie inspireren, leren maar vooral ook via een projectatelier ondersteunen. 

‘FERME’ workshops. 

Deze workshops gaan over de toepassingen van micro-organismen in voeding! Het is als het ware wetenschap in een bord! Wil je weten hoe je groenten een extra dimensie kan geven, of gewoon op een lekkere manier kan bewaren? De workshop gaat door op woensdagmiddag 27okt van 14u tot 16u30! We oogsten onze groenten en gaan aan de slag! 

 

Begeleiding door  MOKJA, CSA boerderij Goedinge en Odisee

FUNGI traject

Dit traject gaat over de toepassingen met FUNGI. Leer de kneepjes van het kweken van oesterzwammen op koffiegruis, bouw je  smartphone comp. sensorsysteem en laat je eigen ontwerp letterlijk uitgroeien.  We bezoeken ondernemers om te ervaren hoe anderen hiermee aan de slag gaan.

Dit ter inspiratie, want daarna is het aan jou!

In het projectatelier begeleiden we je tijdens een eigen of gezamelijk project. 

Traject fungi

08 September
18u - 20u
Open Lab Fungi

Iedereen welkom in de Meubelfabriek te Gent

22 September
17u-19u30
DIY kweek van oesterzwammen

Meubelfabriek te Gent

nog te bepalen
Bezoek aan professionele kweker
29 September
17u30 - 20u
Opzet van kweekinstallatie in Ter Beken

 LUCA School of Arts, Campus Ter Beken, Mariakerke

06 Oktober
17u30- 20u
Technieken voor de opvolging van kweek: webcams, sensormetingen, data captatie,...

 LUCA School of Arts, Campus Ter Beken, Mariakerke

13 Oktober
17u - 20u30
Mycelium als materiaal

 LUCA School of Arts, Campus Ter Beken, Mariakerke

20 Oktober
17u30- 20u
Projectatelier

 LUCA School of Arts, Campus Ter Beken, Mariakerke

27 Oktober
17u30 - 20u
Projectatelier

 LUCA School of Arts, Campus Ter Beken, Mariakerke

03 November
17u30- 20u
Projectatelier

 LUCA School of Arts, Campus Ter Beken, Mariakerke

Het traject Fungi start op 22 september en bestaat uit ongeveer 7 sessies en een bezoek. Hiervoor werken we samen met een team bestaande uit Odisee, Funggent, Ekoli, ILVO en Masala. 

Funggent

Tim en Bram zetten in op het herwaarderen van afvalstromen en toepassingen hiervan in de stadslandbouw. De link koffie-oesterzwam-witloof werd door hen snel vertaald naar een eigen onderneming.

www.funggent.be

Masala heeft zijn eigen expert in huis op vlak van sensorsystemen, AI, programmeren. Michel is voortrekker van de Open source ecology en kan met weinig…..heel veel bouwen. Hij trekt de technologische rode draad doorheen STEM&VORK. Samen met ILVO wordt in dit atelier een small-scale en betaalbaar monitoringssysteem uitgewerkt geconnecteerd met je smartphone.

 

https://masalagent.be/ 

https://ilvo.vlaanderen.be/

 

 

De Co-hogeschool Odisee is een onderwijsinstelling dat co-creatie centraal plaats. Kennis delen, verbinden van jongvolwassenen met elkaar en ondernemingen is in dit traject de kernactiviteit. Annelies wil met haar studenten Milieutechnologie de kennis rond ecosystemen en natuurlijke processen vlot tot bij jullie brengen.

https://www.odisee.be

Ekoli is een VZW met een ambitieuze en mooi missie: Ze richt zich op het toegankelijk maken van wetenschappen voor iedereen, ongeacht hun voorkennis en achtergrond. Zo wil Ekoli jullie nu al inspireren om de duurzame oplossingen van morgen te helpen ontwikkelen. Dit doen ze via hands-on workshops in  combinatie met jullie persoonlijke creativiteit.  

https://ekoli.be/