TRAJECT FARMBOT

In deze 8 workshop reeks leer je in groep kennis maken met het ontwerpen, maken en bouwen van een geautomatiseerd Groenten bed.
✔️Schrijf je hier in voor deze workshop reeks!

We gebruiken enkel opensource software en plannen die gedeeld zijn. 

De installatie is offgrid doch online.

digitale fabricage, 3D-design, 3D print, cnc-cutting, IoT, elektro-mechanica, stappenmotors, arduino, OpenLab

Permacultuur

Bodem, ecosystemen, zaden, invisible structures, waterzuivering, designsystemen.

Farmbot vs groentenbed traject

11 September
09u - 12u
Farmbot: Intro & Demo

De 'farmbot' is een 'open source'(goed gedocumenteerde, niet gepatenteerde) CNC (computergestuurde) machine.

Tijdens deze module overlopen alle hard-& software technieken gebruikt in de 'farmbot en zien hem in werking.

11 September
14u-18h
De elektronica: Arduino gebaseerde elektronische sturingen

De 'farmduino' (de elektronische sturing van de 'farmbot') is een directe afgeleide van 'arduino mega'. Het 'arduino'-platform bestaat uit een aantal , open source, microcontroller bordjes en de software om deze te programmeren.

Tijden deze module maken we kennis met dit platform en bedienen we motortjes en servos. Voor deze module breng je best je eigen laptop mee indien mogelijk en installeer je de 'Arduino IDE' van de 'arduino.cc' website vóór de workshop.

Mocht je niet over een laptop beschikken laat het ons weten, we hebben er hier een beperkt aantal ter beschikking. Ook als je Mac problemen heeft met deze software, wat in zeldzame gevallen gebeurt, kan je een laptop van ons gebruiken.

12 September
09u -12u
3D parametrisch CAD* tekenen. *(Computer Aided Design)

Tegenwoordig wordt een machine helemaal in 3D getekend en in bepaalde gevallen reeds getest vooraleer ook maar een eerste prototype word gebouwd. Ook de 'farmbot' is helemaal als geassembleerd 3D model online beschikbaar.

Een aantal onderdelen van de 'farmbot' zijn 3D geprint en één van deze onderdelen zullen we hertekenen om dan in een later stadium te 3D printen. Zodoende leren we de basisfuncties van het 'Open Source' CAD programma 'FreeCAD'.

Voor deze module breng je best je eigen laptop mee indien mogelijk en installeer je 'FreeCAD' van de 'freecadweb.org' website vóór de workshop.

 

12 September
14 - 18u
3D printen

Deze technologie is, ondanks zijn naam, helemaal niet vergelijkbaar met het '2D' printen van een document. Er komt heel wat meer bij kijken dan louter op print klikken. Tijdens deze module maken we kennis met meerdere 3D printers. We maken onze reeds getekende 3D vorm klaar om te 3D printen met een 'slice'-programma.

Voor deze module breng je best je eigen laptop mee indien mogelijk en installeer je 'Cura' van de 'ultimaker.com/software/ultimaker-cura' website vóór de workshop.

18 September
09- 12u
2D tekenen en lasercutter

Heel wat machineonderdelen worden met een laser cutter, een cnc freesmachine, een cnc snijbrander, een cnc plasma cutter of een waterjet cutter gemaakt.

Wat ze gemeen hebben is dat ze vertrekken van een 2D tekening.

We leren wat vector tekenen is en hoe een laser cutter te bedienen.

18 September
14-18h
Permacultuur: Bodem

Design principes,carbon, stikstof, micro-organismen

19 September
09 - 18h
Permacultuur: Planten

Zaadcultuur, ecosystemen, zaden, invisible structures, waterzuivering, designsystemen